Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΓΚΑΡΑ ΜΠΙΣΚΑ:

Στα πλαίσια του αφιερώματος παραδοσιακών παιχνιδιών που θα παίξουμε αύριο παρουσιάζουμε τη Κόνγκαρα Μπίσκα: Η κόνγκαρα μπίσκα ήταν ομαδικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν μέχρι 10 άτομα.
Παιζόταν όλες τις εποχές του χρόνου και, κυριώς, την άνοιξη, όπου το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες άλλα και οι δουλειές της κάθε οικογένειας. Παιζόταν μόνο από αγόρια ηλικίας 17-18 ετών.
Επειδή η κόνγκαρα μπίσκα χρειαζόταν ανοιχτό χώρο την παίζανε σε λιβάδια. Τα 10 αγόρια χωρίζονταν σε 2 ίσες ομάδες και σκάβανε στο έδαφος μια μικρή γούρνα τόση ώστε να χωράει ένα μικρό τενεκεδάκι,το οποίο συνθλίβανε με το πόδι τους.
Στη συνέχεια το κάθε άτομο της κάθε ομάδας έπαιρνε ένα ξύλο,σαν μπαστούνι. Χτυπώντας το τενεκεδάκι με το ξύλο προσπαθούσαν να το βάλουν μέσα στη γούρνα, ενώ παράλληλα εμπόδιζαν με το ξύλο που κρατούσαν τα άτομα της άλλης ομάδας να κάνουν το ίδιο.
Η ομάδα που έβαζε τις περισσότερες φορές το τενεκεδάκι μέσα στη γούρνα κέρδιζε.

1000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ...

1000 επισκέπτες μέσα σε τρεις μήνες λειτουργίας του blog μας !
Ειλικρινά σας ευχαριστούμε και λαμβάνουμε τις υποδείξεις σας μέσω mail & σχολίων που μας στέλνετε σοβαρά.
Είναι στιγμή να ευχαριστήσουμε Κυμινιώτες της διασποράς (Βαλάντω κλπ) που ενημερώνονται για τα δρώμενα της περιοχής μας μέσω του blog, όπως και φίλους του Ταμία (από την Κω και αλλού) που στέλνουν ευχές και μηνύματα.

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ "ΤΖΑΜΙ"

Για να είμαστε έτοιμοι για τη Πρωτομαγιά ορίστε οδηγίες για μερικά από τα παιχνίδια που θα παίξουμε. Ξεκινάμε με το Τζαμί: Το τζαμί είναι εντόπιο παιχνίδι που παιζόταν στις αυλές,στους δρόμους και στις αλάνες συνήθως τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες.
Παιζόταν ως εξής: Τοποθετούσαν πέντε κομμάτια κεραμιδιών το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας έναν "πύργο".
Όριζαν κατόπι μια απόσταση (περίπου πέντε μεγάλα βήματα) από τον "πύργο" και τραβούσαν μια γραμμή με ένα κεραμίδι. Από τη γραμμή εκείνη πετούσαν ένα κεραμίδι, συρόμενο στο έδαφος, προσπαθώντας να ρίξουν το "πύργο".
Όσο περισσότερα κεραμίδια έπεφταν από τον "πύργο", τόσο περισσότερους πόντους συγκέντρωνε ο παίχτης.
Αν τα παιδιά ήταν περισσότερα από έξι, χωριζόνταν σε δύο ομάδες. Ο παίχτης ή η ομάδα που θα μάζευε τους περισσότερους πόντους νικούσε.
(Tα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο που εξέδωσε το ΚΑΠΗ Κυμίνων με τίτλο: "Έτσι παίζαμε... Παραδοσιακά Παιχνίδια Κυμίνων" Κύμινα 2004)

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ...

Στα mail σας μας ρωτάτε που είναι το μέρος που θα πάμε πρωτομαγιά.
Ελπίζουμε ο χάρτης να βοηθήσει...

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 50-50

Θερμή παράκληση σε όσους δεν έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα της Πρωτομαγιάς, να γίνουμε όλοι μια παρέα, να γελάσουμε, να περάσουμε καλά, να μη κάνουν το κόπο να μας ακολουθήσουν...
Με αφορμή μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες εξορμήσεις μας
είναι ευκαιρία να δηλώσουμε ως 50-50 ότι στόχος μας ήταν να βρισκόμαστε και να περνάμε καλά σαν ΠΑΡΕΑ,σαν μια ΟΜΑΔΑ, και να νιώθουμε παιδιά, να κάνουμε χαβαλέ, να διώχνουμε τα άγχη της καθημερινότητας,της δουλειάς μας που έχουμε όλο τον υπόλοιπο καιρό.
Όλοι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για διάφορα πράγματα αλλά προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις διαφορές μας για το καλό του συνόλου και προσπαθούμε να αφήνουμε κατά μέρος τους προσωπικούς μας εγωισμούς όταν βρισκόμαστε όλοι μαζί.
Όλα όσα ετοιμάζουμε έχουν προσωπικό και οικονομικό κόστος για μας αλλά δεν το λογαριάζουμε γιατί το γουστάρουμε πραγματικά και θέλουμε να περνάμε καλά.
Έτσι όταν τυχαίνει να βγάζουμε κάποια DVD από τις εξορμήσεις μας και τα διαθέτουμε με μηδαμινό τίμημα,δεν το κάνουμε για να βγάλουμε κέρδος, να βάλουμε κάτι στη τσέπη μας, άλλα το μικρό οικονομικό όφελος επιστρέφει πάλι σε όλη τη παρέα με τη μορφή των φυλλαδιών, χαρτών-εντύπων για κυνήγια θησαυρού,μπισκοτολούκουμα, για την αγορά σημαίων ή για την αγορά κάποιου έπαθλου σε κάποιο διαγωνισμό που διοργανώνουμε με νικητή-ες κάποιους απ΄όλους μας.
Θεωρούμε μικρό να αναπαράγονται ερήμιν μας αντίτυπα των DVD που βγάζουμε και να μην υπολογίζονται όλα τα παραπάνω από αυτούς που το κάνουν.
Με εκτίμηση
Το Προεδρείο του 50-50

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!

Μπορεί το Πάσχα να τελείωσε άλλα έρχεται η πρωτομαγιά σε λίγες μέρες!
Έτσι το 50-50 έχει ετοιμάσει για κείνη τη μέρα κάτι ξεχωριστό στο δέλτα του Αξιού.
Εκτός από ατελείωτο γλεντοκόπι, ρετσίνες-μπύρες-τσίπουρο, ψητά της ώρας και μεζεδάκια ετοιμαστείτε να νιώσουμε παιδιά!
Ο καιρός θα είναι καταπληκτικός σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα,έτσι φορέστε φόρμες - αθλητικά παπούτσια και τη καλύτερη διάθεση σας και ακολουθήστε μας στο δέλτα...
'Ολα είναι έτοιμα. Τετάρτη απόγευμα θα γίνει η μάζωξη όπου θα φορτώσουμε σε αγροτικό τραπέζια,καρέκλες,ψησταριές και Πέμπτη πρωί οι αρρένες της παρέας θα πάμε να στήσουμε σε ένα καταπληκτικό χώρο που έχουμε βρεί.

Ήδη οι κρεοπώληδες της παρέας έτοιμάζουν ότι καλύτερο για κείνη τη μέρα...

Τα κορίτσια της παρέας αν δεν θέλουν να συμμετέχουν στα "βάρβαρα" παιχνίδια μας μπορούν να φέρουν μαζί τους μικρή μπάλλα (για "μήλο"),λάστιχο,σχοινάκι κλπ. άλλα εμείς τα γομάρια εκτός από παραδοσιακό κυμινιώτικο ράγκμπυ και ποδόσφαιρο θα θυμηθούμε παιχνίδια που παίζαμε παιδιά...

Όπως ΜΑΚΡΙΝΗ ΓΑΙΔΟΥΡΑ:

ή ΤΖΑΜΙ:

ή ΚΟΝΓΚΑΡΑ ΜΠΙΣΚΑ:

Αναλυτικότερες πληροφορίες για αυτά τα παιχνίδια σε επόμενες αναρτήσεις μας ώστε να τα μάθουν κι όσοι δεν ξέρουν

(Φωτός από το βιβλίο που εξέδωσε το ΚΑΠΗ Κυμίνων με τίτλο:"Έτσι παίζαμε... Παραδοσιακά Παιχνίδια Κυμίνων Φωτός:Νίκος Πάντης)

ΤΕΛΟΣ ΠΑΣΧΑ ή ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: "Πως πέρασα το Πάσχα"

Τέλος και το Πάσχα,ελπίζουμε όλοι να περάσατε καλά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να επιστρέψατε σώοι απ' όπου κι αν πήγατε...Μπορεί ο καιρός να μην ήταν ο καλύτερος αλλά αυτό δεν πτόησε τον πρόεδρο να ξεκινήσει το ταξίδι του για την Καστοριά...
Φυσικά το τοπίο που αντίκρισε τον αποζημίωσε για τη καιρική ταλαιπωρία...

Μια βόλτα γύρω από τη λίμνη ήταν ότι καλύτερο......με μια στάση στην εκκλησία της Μαυριώτισσας.

Και αμέσως μετά τα θρησκευτικά μας καθήκοντα τσιπουράκι και καστοριανοί μεζέδες στο καλύτερο αυτό το καιρό μεζεδοπωλείο της Καστοριάς...

...από δω μέσα μπορώ να σας δώσω μόνο μια "οπτική" γεύση.

Μ'αυτά και με κείνα ήρθε το βράδυ της Ανάστασης και η Καστοριά έλαμπε...


Βροχερό βράδυ αλλά δεν εμπόδισε όλη τη πόλη να παρευρεθεί στην αναστάσιμη ακολουθία...

Η επόμενη μέρα μας βρήκε σε παραδοσιακό ορεινό χωριό στα σύνορα ... ...όπου τηρήσαμε το έθιμο των ημερών !

Και αργά το απόγευμα επιστροφή στη Καστοριά στα καφέ πέριξ της λίμνης.

Ειδυλιακό τοπίο όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας....
Θα μας δωθεί η ευκαιρία μετά το καλοκαίρι να επισκεφτούμε τη Καστοριά όλοι μαζί.

Κυριακή 27 Απριλίου 2008

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ 50-50 ΕΥΧΕΤΑΙ Σ' ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Νέα μας από τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα και μετά...

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

TOYΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΠΟΛΗ Νο2

Μεγάλη Παρασκευή και το Προεδρείο του 50-50 βρέθηκε στη πόλη για τα καθιερωμένα ψώνια των εορτών του Πάσχα. Τη τιμητική του είχε πολυκατάστημα παιχνιδιών για να αγοραστούν λαμπάδες για τα βαφτιστήρια...
Βέβαια εκεί μέσα ένιωσαν παιδιά και άρχισαν να ζουλάνε όλα τα παιχνίδια που μπορούσαν να βγάλουν ήχο...


..έγιναν αντιληπτοί από το προσωπικό που προσπάθησε να εμποδίσει το να βγάλουμε φωτογραφίες...Στη συνέχεια ακολούθησε νηστίσημο γεύμα με κρητικούς μεζέδες στο Ρακόμελο και άφθονο ρακί......και μια βόλτα στη παραλία (?) της Κρήνης.Φωτογραφίες σε μνημεία της πόλης...

...και κατάληξη στη παραλία για καφέ και μάτι σε αιθέριες υπάρξεις.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

PHOTOS 2 1/2ης ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


Συνταξιούχος πλέον ο Ταμίας απολαμβάνει τις μικροχαρές της ζωής...
Σάββατο βράδυ και καταλήξαμε (ξανά) σε παραδοσιακή ταβέρνα... O Πρόεδρος για μια ακόμη φορά στάθηκε άτυχος και τάχθηκε στις υπηρεσίες του moto cross καμικάζι...

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΣΕΙ !

Φίλος της παρέας του 50-50, ο Γιώργος,βάφτισε προ ημερών το παιδί του και ήταν μια αφορμή να βρεθούμε όλοι μαζί για μια ακόμη φορά.
Να του ευχηθούμε ολόψυχα να του ζήσει....

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ...

Κόψτε φάτσα και βγάλτε συμπέρασμα...

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ...

Τελικά το κέφι κυριάρχησε στη παρέα.. (βοήθησε σ'αυτό και το τσίπουρο)
Η στιγμή της ιεροτελεστίας του μοιράσματος της Ευφροσύνης..
Ο Πρόεδρος είχε τη Δευτέρα που μας πέρασε τα γενέθλια του κι έτσι διοργανώθηκε ένα μικρό παρτάκι. Βέβαια το ότι έμπαινε πλέον για τα καλά στην τρίτη δεκαετία της ζωής του δεν τον βοήθησε ώστε να έχει ιδιαίτερο κέφι (δες ξυνισμένα μούτρα ο γρουσούζης...)

2 1/2η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΟΖΑΡ PHOTOS....

Στο τραπέζι της Κυριακής η Μαρκέλλα γιόρτασε μαζί μας τα γενέθλια της και ομόφωνα την ανακυρήξαμε μασκότ του 50-50 των εκδρομών.
Και φυσικά όλα τα καλά τελειώνουν με ένα λουκούλιο γεύμα...

Η ομάδα της πεζοπορίας του 50-50 εξουθενωμένοι μεν,αλλά νικητές αγναντεύουν στις κορυφές του Καιμακτσαλάν...

Απείρου κάλους τοπίο αποζημίωσε τον κόπο της ομάδας...
Η ομάδα πεζοπορίας επί το έργον...
Μια αναμνηστική φωτό της ομάδας πεζοπορίας πριν το μεγάλο κατόρθωμα, να τους έχουμε να τους θυμόμαστε μήπως και δεν επιστρέψει κάποιος...
Το δωμάτιο του Ταμία (χωρίς σχόλιο...)
Φυσικά όλα ξεκίνησαν το Σάββατο μ'ένα πλουσιοπάροχο γεύμα..

TO ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ


Νομίζω τα σχόλια περιττεύουν...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ !

1η παρουσίαση του DVD έγινε το Σάββατο βράδυ στο Πόζαρ και μοιράστηκε στα παρευρισκόμενα μέλη. Απο κει και πέρα όσοι θέλουν DVD να επικοινωνήσουν με τον Γραμματέα...

TOTE KAI ΤΩΡΑ....

Αφήνουμε για λίγο τα των εκδρομών γιατί προετοιμαζόμαστε για τη Πρωτομαγιά όπου εκτός των άλλων εκείνη τη μέρα θα θυμηθούμε τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί.
Μας βοήθησε γι'αυτό το βιβλίο που έχει εκδόσει το ΚΑΠΗ Κυμίνων πριν λίγα χρόνια και βλέπετε το εξώφυλλο παρακάτω.
Μέχρι να 'ρθει η Πρωτομαγιά μέσα από το παρόν blog θα θυμηθούμε μερικά απ'αυτά ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να παίξουμε !!

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

TEΛΟΣ 3ης ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ...

Mόλις επιστρέψαμε από τα Λουτρά Αριδαίας ,χαλαρωμένοι, εξουθενωμένοι & χαρούμενοι...
Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η ενημέρωση με φωτογραφίες & video...

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

VIDEOCLIP 2ης ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ...

Λίγο πριν το ξεκίνημα της 3ης μας εξόρμησης πάρτε μια γεύση πως περάσαμε στη προηγούμενη εκδρομή...

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΜΙΚΡΑ ΝΕΑ....

Όλα έτοιμα και για τη τρίτη εκδρομή από τη μεριά μας. Σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις που δεν ανακοινώνονται απο δω μέσα...
Μη ξεχάσατε από τη μεριά σας να έχετε μπουρνούζια,αθλητικά παπούτσια κι ότι άλλο πιστεύετε ότι χρειάζεστε για εκεί...
'Ετοιμα και τα DVD της 2ης, αποκριάτικης, εκδρομής. Πρώτη μετάδοση θα υπάρξει το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουμε...
Όσο για σας που ρωτάτε αν θα υπάρξει το παραδοσιακό μπισκοτολούκουμο, φυσικά !, έχει μεριμνήσει ο Αντιπρόεδρος και γι'αυτό.
Υ.Γ. Με το θέμα του "χορηγού" θα ασχοληθούμε απο Δευτέρα,να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας πριν την εκδρομή.

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ης ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

Μια βδομάδα έμεινε μόνο μέχρι την επόμενη εξόρμηση μας
και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 12-04-08
11:00 Αναχώρηση απο Κύμινα-Θεσ/νίκη
12:30 Άφιξη στο ξενοδοχείο-τακτοποίηση
13:00 Ελεύθερος χρόνος για βόλτα-καφέ-λουτρά-μασάζ-χαλάρωση
20:00 Μάζωξη στο ξενοδοχείο-Συνέλευση μελών εκδρομής 50-50
21:00 Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής
Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι
01:00 Μπάνιο στους καταρράκτες
ΚΥΡΙΑΚΗ 13-04-08
08:30 Πρωινό
09:30 Αναχώρηση για πεζοπορία
12:30 Επίσκεψη στο προιστορικό σπήλαιο
13:30 Λουτροθεραπεία-Μασάζ-Χαλάρωση
15:00 Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής
17:00 Καφές-Χαλάρωση

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΥΜΙΝΑ...

Αυτός ο "Προδότης", μας ειδοποίησε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου η Σάσα Μπάστα θα παρουσιάσει το νέο της δίσκο στο μαγαζί του...

Τι να πεις. Δεν σεβάστηκε ούτε τις Άγιες μέρες που έρχονται.

Να μας κλείσει πρώτο τραπέζι πίστα,για να θαυμάσουμε τις φωνητικές ικανότητες της Σάσας γιατί ειδάλως θα γίνει χαμός...